Yazımızda Neler Var?
Yabancı El Sendromu Nedir?
Yabancı El Sendromu’na sahip kişinin ellerinden birisinin kendi iradesi dışında kontrol ediliyor olması durumudur. Fakat bu hareket kasılma, titreme, gerilme gibi anlamsız hareketler değildir. Dışarıdan bakıldığında kişi normal bir şekilde elini hareket ettiriyor gibi gözükmektedir.
“Bu sendroma sahip kişilerde elin hareketlerini beynin yarımkürelerinden biri (genellikle sağ yarımküre) kontrol eder; ancak o yarımkürenin kontrolü kişinin kendi bilinci ve isteği dahilinde değildir. Sendroma dair vakalarda, genellikle beynin sağ yarımküresinin kontrolü, dolayısıyla sol elin kontrolü yitirilir.
“Sendrom, genellikle epilepsi hastalarının semptomlarını rahatlatmak için beynin iki yarımküresinin cerrahi bir operasyon ile ayrıldığı bireylerde gözlenir. Aynı zamanda diğer beyin ameliyatları, inme, enfeksiyon, tümör, anevrizma, migren ve Alzheimer Hastalığı ya da Creutzfeld-Jacob hastalığı gibi dejeneratif beyin hastalıklarında da görülebilir”
Cips yerken hepimiz karşı koyamadığımız bir şekilde “Yabancı El Sendromu“na yakalanabiliyoruz. Okumaya kısa bir Patates Cipsi molası vermek isterseniz Patates Cipsi: Tatlı Tuzlu Serüvenin Kökeni
Yabancı El Sendromunun Trajik Etkileri
“Eğer sağ yarımküre kontrolden çıkarsa duygularımız kontrolümüz dışında işlevlerini sürdürmeye devam eder. Bu durumda sol elimiz mantığımız tarafından baskılanmayan duygularımızı ortaya çıkarmaya başlar. Dolayısıyla örneğin birinden nefret ediyorsanız; ancak onunla örneğin işiniz dolayısıyla bir arada bulunmanız gerekiyorsa, Yabancı El Sendromu’na sahip bireylerin sol elleri, kişiye istemsiz olarak tokat atabilecektir. Çünkü sağ beyin, kişiyi sevmediğimizi bilir ve beyin buna göre davranmayı dikte eder. Normal insanların sol beyni, yani mantıkları, kişinin normalde tokat atmasına engel olur; ancak Yabancı El Sendromu durumunda bu sağlanamaz.
Otoeleştiri, ekstrem vakalarda kişi, eğer depresyona girerse, kişinin kendini boğabildiği bilinmektedir.
İlk etapta bu ilginç ve sıra dışı gibi gelen Yabancı El Sendromu, kısa sürede ölümcül bir probleme dönüşebilir. Örneğin otoeleştiri adı verilen bir vakaya da kişilerde rastlanmaktadır: Bu kişiler, kendilerinden hoşnut olmadıklarında, kendi kendilerine tokat veya yumruk atabilmektedirler. Öyle ki, ekstrem vakalarda kişi, eğer depresyona girerse, kişinin kendini boğabildiği bilinmektedir. Aynı durum, eş, çocuk veya tanıdıklardan aşırı tiksinme veya hoşlanmama durumunda, istemsiz olarak bu kişilerin öldürülmesiyle sonuçlanabilir.”
“Bazı hastalar “Dur!” diye bağırmanın yabancı ele geri adım attırdığını söylemişlerdir” Incognito
Yabancı El Sendromuna Sebep Olabilecek Durumlar
Yabancı El Sendromu’nun Nörolojik Nedenleri:
Bazı nörolojik hastalıklar, vücudu ve uzuvları normalden farklı bir şekilde algılama veya kontrol etme sorunlarına neden olabilir. Örneğin, vücut şemasının bozulduğu nörolojik hastalıklar yabancı el sendromu semptomlarına yol açabilir.
- Beyin Lateralizasyonu: Beynin farklı yarımküreleri arasındaki iletişim bozulduğunda sendrom yaşanabilir. Örneğin, bir beyin ameliyatı sırasında veya beyin hasarı sonucu bu tür bir iletişim sorunu oluşabilir.
- Corpus Callosum Hasarı: Beynin iki yarımküresini birleştiren yapı olan corpus callosumun hasarı, bir elin diğer eli kontrol edemediği veya hissetmediği durumlara yol açabilir.
- Epilepsi Ameliyatı: Epilepsi tedavisi için yapılan bazı ameliyatlar, yabancı el sendromu gibi semptomları tetikleyebilir.
Yabancı El Sendromu’nun Psikiyatrik Nedenleri
- Disosiyatif Kimlik Bozukluğu: Bu bozukluk, bir kişinin farklı kişiliklerin veya benliklerin kontrolünü kaybetmesi durumunu içerebilir. Bu kişiliklerden biri, bir elin yabancı olduğu hissini yaşayabilir.
- Somatizasyon Bozukluğu: Somatizasyon bozukluğu olan kişiler, fiziksel semptomlar yaşarlar ancak bunların altında bir tıbbi neden bulunmaz. Bu semptomlardan biri, vücutlarındaki bir bölümün yabancı gibi hissedilmesi olabilir.
İlaçlar veya Zehirlenme Bağlantısı
Bazı ilaçlar veya toksinlere maruz kalma sonucu sinir sistemi etkilenebilir ve bu da yabancı el sendromu benzeri semptomlara yol açabilir.
Yabancı El Sendromu’nun Tedavisi
Ne yazık ki kesin olarak başarıya ulaştıran bir tedavi henüz keşfedilmemiştir. Fakat uzmanlar kişinin sevdiği müzikleri dinlemesinin ve yabancı eli kontrol eden yarımkürenin meşgul edilmesinin işe yarayabileceğini söylemektedirler.
Kaynakça
Yabancı El Sendromu’nu ele alan bu yazımız özelinde bilimsel verileri yanlış bir şekilde aktarmamak adına yalnızca bir kısmında tamamen alıntı yapmayı tercih ettik. Alıntı yapılan yazının orijinali ve tamamına aşağıda paylaştığımız Wikipedia.org’a yönlendirilen link üzerinden ulaşabilir ve okuyabilirsiniz.
Sizler için yerli yabancı çeşitli kaynaklardan aklınıza gelebilecek soruları yahut başka bir deyişle sualleri ön görüyoruz. Ardından konu hakkında bilgileri araştırıyor, inceliyor ve en güzel biçimde ilginize sunuyoruz. Sitemiz, yazılarımız ya da herhangi bir konudaki görüş, öneri, eleştiri ve taleplerinizi Önerim Var ! – sorusual sayfası üzerinden bize iletebilirsiniz.
Eleştirilmek ekibimizin maruz kalmayı en çok sevdiği eylemdir. Lütfen eleştirilerinizi bizden esirgemeyin ki kendimizi geliştirebilelim. Son metine kadar yaptığınız okumanız ve ilginiz için Sorusual.com olarak teşekkür ederiz.
(“”) Tırnak içerisinde belirtilen bölümler Yabancı el sendromu – Vikipedi (wikipedia.org) adresinden alınmıştır.