Minimalist yaşam tarzının modayla buluşması… 1970’li yıllarda tasarımcı Susie FAUX, modadaki tüketim çılgınlığına dur demek ya da belki pratikliği öne çıkartmak için “Capsule Wardrobe” (kapsül dolap/ gardırop) terimini ortaya çıkartıyor.
Yazımızda Neler Var?
Kapsül Dolap Nedir?
Birbiriyle kolaylıkla değiştirilebilir ve en başından eşleşebilir parçaların oluşturduğu kişisel bir koleksiyon, bütünü olarak ifade edebileceğimiz bir terimdir “Kapsül Dolap”.
Daha detaylı (ve size özel özetlenmiş de) anlatımla sayısı genellikle 50’yi geçmeyen, her biri birbiriyle uyumla eşleşerek giyilebilen kombinlerden oluşan minimalist bir dolap.
Kapsül Dolap Günümüzde Bir İhtiyaç, Zorunluluk !
2023 yılında bu içeriği sizler için hazırlarken yaşamımızı büyükşehirlerde müteahhitlerin kar oranının aksine daracık apartmanlarda sürdürdüğümüz ve dolayısıyla da geniş bir alana belki ömür boyu ulaşamayacağımız gerçeği gözler önüne seriliyor. Giyinme odası, Giyinme dolabı gibi ihtiyaçlar uzun bir süre daha niş bir alan olarak kalacak gibi gözüküyor.
Sorusual.com farkıyla birkaç metrekare ferahlık kazanmaya hazır olun. Üstelik uyumsuz kombin sorununu da sizler için ortadan kaldırmış oluyoruz
Bırakın kıyafetleri, kendimizi sığdıramadığımız sözde yaşam alanımızda sıkışırken sorusual.com farkıyla birkaç metrekare ferahlık kazanmaya hazır olun. Üstelik uyumsuz kombin sorununu da sizler için ortadan kaldırmış oluyoruz.
Kapsül Dolap Nasıl Oluşturulur? Adım Adım Kapsül Dolap Oluşturma Rehberi
Birinci Adım
Elimizde neler var? Gardırobumuza gidip hemen bir envanter sayımı yapıyoruz, ardından kıyafetlerimizi kategorilere ayırıp daha sonra kullanmak üzere bu bilgiyi bir kenara not ediyoruz. “Ne kategorisi ya” dediğinizi duyar gibiyim, ihtiyacınıza uygun kategori başlıklarını da şöyle bir kenara bırakıyorum.
Kıyafetleri aman düzenlemeyin. Dağınık bir halde yatağa ya da dolaba atın dursun öyle. O iş en son !
Spor Giyim (Eşofmanlar, Taytlar, Nike, Adidas…)
Resmi Giyim (Takım elbise, Süveter, Blazer, Gömlek, Pantolon)
Ofis Giyim (Gömlek, Kot Pantolon, Sweatshirt, T Shirt)
Günlük Giyim ( T Shirt, Sweatshirt, Kot Pantolon Herhangi bir tekstil)
Yürüyüş & Doğa Giyimi (Gore Tex Gibi Özel Kumaşa Sahip Eşyalarımız Ne Yazık Ki Dolap Dışı Kalıyor Özellikle Kombin İsterseniz Yorumlarda Belirtiniz )
Akşam Yemeği & Kokteyl
İç Giyim (Herkesin En Değerlisine Sunabildiği Kombin, Tanışmışlık Arttıkça Moda Değerinin Düştüğünü Söyleyebiliriz)
İkinci Adım
Kategori oluşturmaya devam ama bu sefer daha kolay ! Elimizde olan listeyi kaybetmeden bir kenara bırakıyoruz ardından dolap ya da yatağa yığdığımız kıyafetleri şu kriterlere göre kümeliyoruz.
Alt Giyim
Üst Giyim
Dış Giyim
Ayakkabı
Aksesuar/ Çanta
Şimdi elimizde düzenlenmiş tekstil kümeleri bulunuyor. Efendim hazır düzen içindeyken hemen az giydiklerimizi, giymeyip vazgeçemediklerimizi en yakındaki tekstil kumbarasına yahut ihtiyaç sahibine ulaştırmak üzere başka bir alana kaldırıyoruz.
Üçüncü Adım
Bu kısımda zorlanacağını düşünüyorsan hemen 5 dakika okuma süresine sahip yazımıza göz at! (Renklerin uyumu, psikolojisi vs.vs. Doğru kıyafet tercihi ve kombin oluşturma)
REÇETE:
Bir Adet Dış Giyim
Üç Adet Üst Giyim
İki Adet Alt Giyim
En sevdiğinize göre ya da moda bilginlerinin tavsiyelerine göre birbirine uyumlu olduğunu düşündüğünüz kıyafetleri bu reçeteye uygun bir şekilde dolaba asıyoruz.
O da ne ! Elimizdeki 6 adet parçayla 12 farklı kombin oluşturduk.
Şimdi temel prensipten ödün vermeden arada gözümüzü mutlaka diğer 6’lıya kaydırarak kıyafetleri birbirlerine kombinlemeye devam ediyoruz. Kombinlerin iç uyumu ne kadar yüksek olursa dolabımıza ve dış görünümümüze katkısı da o kadar yüksek olur. Sonucu ise kusursuz bir moda ikonuna dönüşerek sosyal çevrenizden aldığınız geri dönütlerde olumlu bir şekilde göreceksiniz
Örnek: Oluşturduğunuz 3 modül arasında mükemmel uyumlu eşleştirmeyi tamamladığınızda 18 parçadan toplamda 216 kombin oluşturmuş olacaksınız !
Dördüncü Adım
Birbirleriyle hangi kriterlere göre bağlanacağını bilerek seçtiğimiz kıyafetler kombin oluşturma çilemizi ortadan kaldırdı. Ardından kombinlediğimiz modüllere sahip olduk ve Sürpriz! matematik bu sefer mutlu edici. Kombinasyon konusu artık işimize yarıyor üstelik giyeceğimiz kıyafet çeşitliliğinin bizleri mutlu etme olasılığı çok yüksek.
Durun daha bitmedi, madem başladık bu işe en sistematik şekilde sistemimizi kuralım. Elimizdeki bütün tekstil yığınını kombinledik fakat dışarıda kalanlar oldu ne yapacağız? Efendim para harcayağız tabi ki, tüketmek üzerine tasarılı olduğumuz şu dünyada en alışık olduğumuz şeyi yapmaya devam edeceğiz. Elimizde eşleşmemiş ve uygun sayıda tekstil ürünü olduğunda işimizin klasik kısmını halletmiş olacağız. Fakat diyeceksiniz ki ben bunların hepsini nasıl hatırlayayım?
Beşinci Adım
TEKNOLOJİ ! biraz zamanınızı alacak fakat dolaba yan yana sığdırma ihtimalimizin düşüklüğünden apartman darlığından falan hep bahsettik canım. Şimdi efendiler, telefonları çıkartıyoruz ve modülleri fotoğraflayıp düzenli bir biçimde kaydediyoruz (Modül 1: Spor, Modül 2: Ofis, Modül 3: Akşam Yemeği). Bunu yaparken yalnızca kıyafeti seçip kaydetmenizi sağlayan programlar işinizi kolaylaştıracaktır (Iphone fotoğraflardan kıyafetleri kopyalayıp not defterine yan yan koyabilmenizi sağlayan özelliklere sahip, android de buna sahip fakat her telefon özelinde değişiyor biz fikri buraya bırakalım da).
Bitti ! Uzun bir yazı, yorucu bir günün ardından uzun bir süre bizleri idare edecek sayıda kombine sahibiz.
Sorusual.com farkıyla en güzel sizsiniz !
Görsel Telif/ Photo Copyrights (Yukarıdan Aşağı/ Top to Bottom):
1 www.puttingmetogether.com 2 abalancedlifeperspective.com