×

IFRS (UFRS) Nedir? (kısaca) (3dk)

IFRS Nedir?

IFRS (UFRS) Nedir? (kısaca) (3dk)

IFRS Ne Demek?

IFRS

IFRS ya da uzun haliyle “International Financial Reporting Standarts”. Türkçeleştirilmiş hali için UFRS “Uluslararası Finans Raporlama Sistemi” havalı olmayı sürdüren bir başlık uygun görülmüş, tebrik ederiz.

IFRS, dünya çapında finansal raporlama standartlarına uyumu artırmayı ve finansal bilgilerin karşılaştırılabilirliğini sağlamayı amaçlayan bir çaba olarak ortaya çıkmıştır.

Bu yazımızda iddialıyız, IFRS’in ne olduğunu anlayacaksınız.

Başında “Uluslararası” kelimesini gördüğümüz adlandırmalar ya dünya savaşlarının ya da küreselleşmenin bir sonucu oluyor. Bu ufak ipucunu verdikten sonra IFRS’in küreselleşmenin getirdiği bir gereklilikten dolayı ortaya çıktığını belirtelim.

Gökten zembille inmiş gibi olmasın gelin IFRS’i kabul eden dünyamız bunu neden yapmış temellendirerek anlayalım.

(FRS) Finansal Raporlama Nedir?

Uluslararası boyutunu incelemeden önce finansal raporlama nedir onu bilmemiz gerekiyor. Finansal raporlama: Mevcut ve potansiyel yatırımcılara, borç ve kredi sağlayıcılarına ya da raporlamayı yapan işletmeye kaynak sağlama kararlarını verirken faydalı olacak finansal bilgi sağlamak üzere yapılmaktadır. Kısaca şirketin mali durumunun bir röntgenidir.

NOT: Borsa’da işlem gören şirketlerin finansal raporlarını okumadan yatırım yapmayınız.

Ne güzel artık finansal raporlama neyi temsil ediyor biliyoruz. Bunun alt sürecindeyse şirket içinde muhasebe, finans gibi departmanlar ilgili raporu hazırlamak için çalışıyorlar. Fakat Türkiye’de hazırlanan bir raporla İspanya’da hazırlanan bir rapor hak verirsiniz ki aynı olmayacaktır. En basitinden lisanı farklı olacaktır.

Finansal Raporlama’nın Temelleri

IFRS yokken IAS vardı.

1923 yılında henüz cumhuriyetimizin sancılı doğumuna eş gelişme olarak muhasebenin herkes tarafından anlaşılmasını sağlamak için ilk IAS (International Accounting Standarts) ya da UMS (Uluslararası Muhasebe Standartları) yayımlanıyor.

Daha sonrasında 2001 yılına kadar bu standartlar kendini değiştirerek ve geliştirerek yayımlanmaya devam ediyor.

Nereden Çıktı Bu IFRS?

IFRS’nin temelleri, 1973 yılında “International Accounting Standards Committee” (IASC) adı altında atıldı. Fakat komite kendi ismini beğenmemiş olacak ki IFRS adıyla anılan standartlar, 2001 yılında IASC‘ın yerine geçen IASB tarafından geliştirilmeye başlandı.

IFRS’nin tam anlamıyla kullanılmaya başlandığı tarih ise 1 Ocak 2005‘tir. Bu tarih, Avrupa Birliği’nde IFRS’yi kabul eden ve birçok diğer ülke tarafından da benimsenen bir dönemdir.

Şimdi taşlar yerine oturmaya başladıysa gelin güzel bir örnekle anlatımı hikayeleştirelim ve basitleştirelim.

Adidas Alman menşeili bir şirkettir. Adidas Türkiye ve Adidas Amerika gibi iki farklı alt şirkete de sahiptir. Bu alt şirketler ilgili ülke sınırlarındaki yasalara ve yatırımcıların isteğine uygun bir şekilde hayatlarına devam etmektedir. Fakat Alman devi Adidas ABD ya da Hong Kong borsasında işlem görmek istemektedir. Sonuç olarak kendi finansal raporlamasını yapacaktır. Fakat o da ne Adidas Türkiye işe Türk zekasını katmış ve her şeyi tek sayfada özetlemiş, Adidas Amerika ise uzun uzun açıklamalar yapmış ve dolar yerine şekerlerle dolu bir finans raporu hazırlamış üstelik obez yatırımcı başlığını da dahil etmiş.

Adidas ana merkezi Alman sistematiğine uymayan bu davranışları bir şekilde anlaşılır ortak paydada buluşturmuş ve ilgililere finansal raporunu sunmuş. Fakat bu işlemi gerçekleştirmek bütün dünyanın ayakkabı sorununu çözmekten daha zormuş.

İşte tam olarak bu sebepten küreselleşmenin etkisiyle bu karmaşıklığı yok edelim diye Uluslararası Finansal Raporlama Sistemi’ni kurmuşlar. Artık Adidas Türkiye de Adidas Amerika’da aynı noktalara dikkat ediyor. Bakkaldan Borç Hesabı ya da Obezlerden Gelen Kârlar gibi hesapları açmıyorlar. Onun yerine diğer dünya devletleriyle aynı dili konuşan hesaplamalar yapıp herkese anlaşılır oluyorlar.

Bütün amaç her paydaşa karşı şeffaf, anlaşılır ve hesap verebilir olmak.

Şirketler için IFRS = 19.yy için Fransızca

Bütün yazının özeti aslında budur. Genel kültürünüze katkıda bulunduğumuz bu yazıya teknik detaylarda boğulmamanız için devam etmiyoruz.

Sizler için yerli yabancı çeşitli kaynaklardan aklınıza gelebilecek soruları yahut başka bir deyişle sualleri ön görüyoruz. Ardından konu hakkında bilgileri araştırıyor, inceliyor ve en güzel biçimde ilginize sunuyoruz. Sitemiz, yazılarımız ya da herhangi bir konudaki görüş, öneri, eleştiri ve taleplerinizi Önerim Var ! – sorusual sayfası üzerinden bize iletebilirsiniz.

Eleştirilmek ekibimizin maruz kalmayı en çok sevdiği eylemdir. Lütfen eleştirilerinizi bizden esirgemeyin ki kendimizi geliştirebilelim. Son kelimeye kadar yaptığınız okumanız ve ilginiz için Sorusual.com olarak teşekkür ederiz.

You May Have Missed

Optimized by Optimole
2024 © Telif Hakları Sorusual.com' a aittir.